Minder smartphone gebruik of liefde voor het leven?

Minder smartphone gebruikStel, je verveelt je: wat doe je?

Trek je iets creatiefs uit de kast, even lekker ‘’spelen’’ net als vroeger?

Een activiteit oppakken, die bij je doelen en dromen past?
Of trek je je smartphone naar je toe, om passief te scrollen over pagina’s?

Het heeft lang geduurd voordat ik mijn vertrouwde knopjes telefoon inwisselende voor een smartphone. Gemak kreeg voorrang op de eenvoud van mijn fijne oude mobiel. Een paar dagen geleden overwoog ik om mijn mobiel weer in te wisselen voor een niet-smartphone toestel. Na een plus en min lijstje kwam ik tot deze conclusie: ik ben al onderdeel van het systeem dat ‘’gemak’’ heet.

Een belangrijk argument weerhield mij om mijn smartphone te houden: geen spotify meer kunnen luisteren in de auto. En hoe erg is dat? Helemaal niet erg. Een cd’tje aanzetten is net zo leuk!

Maar een tweede argument speelde ook mee: ik had de indruk dat ook onpraktisch kan zijn als mensen mij niet op what’s app kunnen bereiken. Ik vind even bellen net zo rustig en efficiënt, maar niet iedereen denkt daar zo over.

De digitale wereld heeft sterke invloed op je leven. Alles online. Je foto’s, vakantiealbums, aankopen, diepste verlangens. En google weet vaak al eerder aan welke nare ziekte jij lijdt of waarheen je op vakantie gaat, dan dat je dat zelf weet.

‘’We gaan voor gemak en snelheid’’

Minder smartphone gebruikHet woord privacy is met de komst van smartphones soms ver te zoeken. Elke applicatie wil toegang tot je gegevens. Als je dat niet wilt, dan heb je pech. En de meeste mensen klikken vrolijk op accepteren. Ook weet google de hele dag waar je bent en hoe lang je daar bent.

Van al deze gegevens wordt handig gebruikt gemaakt. Door enorm grote bedrijven. Die daar weer enorme bedragen geld mee verdienen. Een systeem wat volgens mij is doorgeslagen. Waar alle mensen aan mee doen, die toegang hebben tot de digitale wereld. En de hebberigheid en het materialisme versterken.

Door af en toe met gezonde afstand naar alle systemen te kijken, kun je gerichter keuzes maken. Keuzes over hoe jij omgaat met de digitale wereld. Wat het je oplevert. En welke handelingen je automatisch doet, zonder er bewust van te zijn.

Zo leer je bewuster omgaan met je smartphone

Wil je je bewuster worden van jouw tijds investering in apparaten?
Is je smartphone je liefde van je leven?
Ontdek het antwoord met de volgende vragen:

  • Hoe vaak kijk jij per dag op je telefoon?
  • Hoeveel tijd wil jij stoppen in scrollen over nieuwssites?
  • Op welke momenten van een dag kijk jij op social media?
  • Hoe gericht breng jij je tijd door op je smartphone? Ben je naar iets op zoek? Of klik je waar je op klikken kunt?

Minder smartphone gebruik

  • Wat zou je missen als je geen games, mail of what’s app meer zou gebruiken?
  • Hoeveel tijd wil je stoppen in het maken van een foto of filmpje voor anderen?
  • In hoeverre kun je leven met een telefoon die slechts kan bellen?
  • Welke applicaties zijn echt van belang?

De smartphone is zo verweven met ons leven, dat er al emoties aan worden gekoppeld:
‘’Ja ik was laatst even heel bang dat dit een barst wat, maar het is gelukkig maar een krasje’’

Wat roept het zien van jouw telefoon bij jouw op? Ik hoorde laatst iemand zeggen:
‘’Eigenlijk, als je je mobiel al ziet, word je al onrustig’’

Dat vond ik heel herkenbaar. Als ik mijn mobiel zie, heb ik al het idee dat ik van alles ‘’moet’’. Terwijl, als ik logisch nadenk, er helemaal niks extreem belangrijk is om op mijn smartphone te doen.

Met 9 tips meer afstand van je smartphone

Wil je meer rust en meer afstand van je smartphone?
Hier 9 gouden tips, die je dag meer rust geven. Je tijd laat overhouden. Tijd waarmee je je op je doelen en dromen kunt richten! Het is heel eenvoudig.

1. Word bewust

Word je bewust van je smartphone gebruikt: wanneer pak je deze? Hoe vaak per dag? Wat is echt nodig? En wat is onnodig gebruik, bijvoorbeeld vanwege uitstelgedrag, vanuit verveling, frustratie, eenzaamheid, ongemak, verdriet of onrust? Er zijn verschillende applicaties (typisch, op je smartphone dus ;)!) die je inzicht kunnen geven in het gebruik van je smartphone. Zoals Moment of Break Free.
Minder smartphone gebruik

2. Verstop je smartphone

Stop je smartphone in een kast, tas of andere kamer. Zo zie je deze niet tijdens dagelijkse loopjes door je huis. En ben je minder snel geneigd om er automatisch op te gaan kijken. Dit levert je zeeën van tijd op!

3. Kijk gericht

Kijk 2 keer per dag op je smartphone. Een keer eind van de ochtend. Een keer eind van de middag of begin van de avond. Zo plan je gericht activiteiten die je op je telefoon gewend bent om te doen, zonder hier uren per dag in te steken.

4. Verwijder applicaties

Behoud alleen de hoognodige applicaties. Kijk kritisch naar wat er op je mobiele telefoon staat. Wat heb je echt nodig? Wat is ruis? En welke applicaties klik je aan vanuit gewoonte, maar vind je eigenlijk heel oninteressant?
Minder smartphone gebruik

5. Kies gericht

Ga uit groeps-appen: hierdoor krijg je per dag minder informatie binnen. En hoef je op minder prikkels te reageren. En een echt gesprek face to face is vaak net zo waardevol om je ervaringen en belevenissen te delen.

6. Klik doelgericht

Zet je applicaties in een aparte map op je mobiel. Zo voorkom je dat je, wanneer je iemand gaat bellen, automatisch op een symbool van sociale media, nieuws of games klikt. Terwijl je dat eigenlijk niet van plan was om te doen. Als je nu naar een applicatie wil, doe je dit doelgericht.

7. Laat je smartphone thuis

Laat je smartphone thuis of uit de situatie, wanneer je met iemand afspreekt. Zo voorkom je dat je (niet zo aardig voor de ander) op je telefoon gaat scrollen, terwijl de ander (een echte persoon in 3d ;-)) je zijn of haar verhaal vertelt.

8. Rust!

Zet het geluid van al je meldingen uit. Zo word je overdag of zelf ’s nachts niet gestoord in dat wat op dat moment belangrijker is en prioriteit heeft.

9. Kijk naar de sterren

Vermijd smartphone gebruikt voor het slapen gaan. En vul je hoofd met ontspannende activiteiten in plaats van informatiestromen. Een avondwandeling, blik op de sterren of een goed boek om meer kennis op te doen.
Minder smartphone gebruik

En, is jouw smartphone de liefde van je leven?

Kijk dan toch eens kritisch naar jullie relatie. Kun je echt niet zonder elkaar? Of denk je dat niet te kunnen?

Net als met alles: jij hebt keuze!

Hoe gericht en efficiënt ga jij met je smartphone om?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Wat is jouw gouden tip om meer afstand tot je smartphone te nemen?

Een mooie dag!
Anouk,

Puur Eenvoudig

Voeg je reactie toe